Så här håller du din soffa ren

Så här håller du din soffa ren

Att hålla din soffa ren och fri från fläckar och dålig lukt kan vara en utmaning, men med rätt underhåll och rengöringstekniker kan du förlänga dess livslängd avsevärt.
Här är de bästa tipsen för att rengöra din soffa utan att skada den.
 

1. Dammsug alltid först

Päls från djur, snacks, damm och annan smuts tenderar att samlas i soffans sömmar och under sittkuddarna. Börja alltid med att dammsuga hela soffan noggrant för att ta bort ytsmuts och damm.

Tips: Om du har en ljus soffa, se till att munstycket till dammsugaren är rent för att undvika att överföra gammal smuts. 
 

2. Tvätta sofföverdragen

För soffkuddar med avtagbar klädsel, tvätta överdragen i tvättmaskinen enligt tvättråden. Detta kan ofta ge soffan ett nytt liv. Om överdragen har fläckar, behandla dem först enligt fläckborttagningsstegen nedan.

Tips: Tvätta sofföverdrag regelbundet, även om du inte har spillt på dem. Det hjälper till att hålla soffan fräsch och förlänger dess livslängd.
 

3. Fläckborttagning

Vinfläckar, kladdiga barnhänder eller smutsiga tassar är oundvikliga. För att behandla fläckar, använd en ren trasa eller absorberande pappersservett för att suga upp vätskan. Tryck på fläcken, gnugga inte, eftersom det kan förvärra situationen. Använd sedan en ren trasa med ett milt rengöringsmedel och varmt vatten för att trycka mot det smutsiga området.

Tips: Behandla fläckar omedelbart för bästa resultat och testa alltid rengöringsmedlet på en liten, dold yta först.
 

4. Avlägsna dålig lukt

Om varken dammsugning eller fläckborttagning hjälper mot dålig lukt, kan bakpulver vara lösningen. Strö ett tunt lager bakpulver över soffkuddarna och låt stå i cirka en timme innan du dammsuger upp det.
 
Använd en textilvårdsmaskin
För en djupare rengöring kan du använda en textilvårdsmaskin. Den tränger djupt in i soffans fyllning och hjälper till att ta bort fläckar och lukt som vanliga metoder inte klarar av.
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.